info@retosha.com
Şişli/İstanbul
Call us: +90 (533) 458 4640
🇺🇸 English
Estetik görünümde önemli bir paya sahip olan meme; gebelik, emzirme, kilo alıp verme gibi nedenlerin yanı sıra yalnızca zamana bağlı olarak da sarkabilir. Tüm bu ektenler, cilt ve meme içindeki bağ dokularının elastik yapısının kaybolmasına neden olur. Böylece meme, yumuşar, şeklini kaybeder ve sarkar.
Memenin eski görünümünü kaybetmesi, herkeste farklı zamanlarda gerçekleşir. Büyük memeye sahip olan kişilerde sarkma daha erken yaşlarda olur. Ayrıca hatalı sutyen kullanımı memenin diriliğini erken kaybetmesine neden olur. Normal şartlarda meme başının, meme katlantı hattının üzerinde olması gerekirken sarkan memelerde meme başı, katlantı seviyesindedir. İleri vakalarda ise meme başı, meme katlantısının altındadır.
Göğüs toparlayıcı operasyon olarak da bilinen meme dikleştirme ameliyatı, fiziksel ve çevresel faktörlere bağlı olarak memenin dolgunluğunun kaybolması, meme başının aşağı doğru sarkması gibi durumlarda yapılan bir tür estetik operasyonudur. Bu noktada temel prensip, meme başının meme katlantı seviyesinde ya da daha aşağıda olup olmamasıdır.
Sarkmış memelerin tekrar dik bir görünüme kavuşması için yapılan meme dikleştirme ameliyatı sayesinde kişinin meme başları olması gereken pozisyona taşınır, meme dokusu şekillendirilir ve var olan fazla deri bölgeden uzaklaştırılır. Memelerin fazla büyük olması durumunda bölgedeki fazla meme dokusu çıkarılırken, küçük meme yapısına sahip kişilere silikon protez uygulaması yapılır.
Göğüs sıkılaştırma ya da göğüs dikleştirme olarak da bilinen bu ameliyatlar hemen her yaştan kişiye yapılabilse de meme dokusunun uzun süre ile korunabilmesi için varsa kişinin fazla kilolarını vermesi ve eğer planlanıyorsa, meme dikleştirme ameliyatının doğumdan sonraya ertelenmesi önerilir. Meme dokusunun nasıl görüneceğine karar verildikten sonra operasyon günü planlanır. Meme dikleştirme operasyonu, memenin estetik bir görünüme kavuşması için yapıldığından bu sürecin iyi planlanması, hastanın isteklerini hekime doğru şekilde aktarması önemlidir.
Ameliyatsız meme dikleştirme yöntemleri olarak da bilinen krem, masaj uygulamaları ve diğer bazı aletler de meme başının, katlantı çizgisinin üstüne çıkmasını, farklı bir deyişle memenin dikleşmesini sağlamaz. Yaygın olarak düşünülenin aksine spor yapmak da memenin tekrar dikleşmesine neden olamaz.
Anatomik açıdan göğüs kası ile meme dokusunun duruşu arasında bir bağ bulunmaz. Meme dikleştirme, ancak cerrahi bir operasyonla mümkündür. Meme dikleştirme operasyonu, memeleri sarkan, bölgede fazla derisi bulunan hemen herkese yapılabilir. Tüm bunların haricinde meme dikleştirme ameliyatı, iki meme arasındaki boyut farkının giderilmesi amacıyla protez kullanılmaksızın da yapılabilir.
Tıp dilinde mastopeksi olarak tanımlanan meme dikleştirme ameliyatı, temelde iki farklı yöntemle yapılır. Küçük memeye sahip olan kişilerde cilt altına silikon koyularak, büyük memesi olanlarda ise fazla meme dokusu çıkarılarak memeler dik bir görünüme kavuşturulur. Buna ek olarak memeler arasındaki asimetrik görünüm de giderilebilir.
Meme dikleştirme ameliyatı yaptırmak isteyen kişinin hekime başvurmasıyla muayene süreci başlar. Muayene sürecinde kişinin meme dokusu, meme başının konumu kontrol edilir. Sarkma derecesinin tespiti yapılır. Operasyon sırasında yapılacaklar hakkında kişi bilgilendirilir. Ardından kişinin nasıl bir görünüme sahip olmak istediği ayrıntılı olarak sorgulanır. Bu noktada kişinin isteklerini doğru şekilde hekime aktarması önemlidir.
Hekim, kişinin emin olması için memelerin operasyondan sonra nasıl görüneceğine dair simülasyon yapar. Böylece kişinin karar vermesi kolaylaşır. Muayene sürecinde kişiden bazı tetkikler istenir. Bu tetkikler ile kişinin ameliyat olmasına engel bir durumun varlığı araştırılır.
Meme dikleştirme ameliyatı, genel anestezi uygulanarak yapılır ve ameliyat sırasında meme başları önceden planlanan bölgeye alınır. Meme dokusu şekillendirilir. Bu aşamada büyük memelerden doku çıkarılırken küçük memelere silikon protez koyulur. Ardından gerekliyse bölgedeki fazla deri alınır ve operasyon tamamlanır.
Meme dikleştirme ameliyatları çoğunlukla 2 saat kadar sürer. Bu süre, memenin sarkma derecesine, memenin ve areolanın (meme başının etrafındaki renkli halka) boyutuna, duruş pozisyonuna, cilt tipine ve derideki fazlalıkların miktarına göre farklılık gösterir.
Operasyonun tamamlanmasının ardından kişi, anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve hasta odasına alınır. Kişinin genel sağlık durumu kontrol edilir ve beslenmesi sağlanır. Her şey yolunda görünüyorsa hasta, operasyon günü taburcu edilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrasında meme ve çevresinde bir miktar şişlik olabilir. Operasyonu takip eden ilk haftanın ardından şişlikler inmeye başlar. Bu dönemde memeler, olması gerekenden daha yukarıda ve dik görünür. Operasyonun ardından geçen birinci ayın ardından meme ve meme altındaki kıvrım doğal hâlini almaya başlar.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Güncel teknik ve malzemelerle yapılan meme dikleştirme ameliyatlarında bir miktar iz kalsa da izler dikkatli bakılmadığı sürece görülmeyecek düzeydedir. Esmer tene sahip olan kişilerde ameliyat izinin görünmesi daha zordur. Ancak bu konuda hassas olan kişilerin operasyondan önce konuyu hekimi ile ayrıntılı olarak konuşması önerilir. Günümüz şartlarında izsiz meme dikleştirme ameliyatı yapılması mümkün değildir.
Meme dikleştirme ameliyatının ardından geçici olarak his kaybı yaşanabilir. Operasyonu takip eden aylarda meme ve meme başı, eski duyarlılığına kavuşur. Ancak meme başının farklı bir konuma taşınmasına bağlı olarak düşük de olsa duyu kaybı ihtimali bulunur.
Uygulanan teknik ve hekimin tecrübesi bu noktada son derece önemlidir. Böylece olası his kaybı riski mümkün olan en düşük düzeye indirilir.