info@retosha.com
Şişli/İstanbul
Call us: +90 (533) 458 4640
🇺🇸 English
Burun estetiği (rinoplasti), burnun görünümünü iyileştirmek için yapılır. Çoğu zaman burun estetiği müdahalesinin tamamen estetik nedenlerle yapıldığı bilinir. Rinoplasti, burnunuzun boyutunu küçültebilir veya büyütebilir veya burun deliklerinin boyutunu, şeklini değiştirebilir.
Burun estetik ameliyat olup olmaması hastaya göre değişir. Kemikler büyümeye devam ettiği için on beş yaşından küçüklerin ameliyat edilmesi önerilmez. Burun estetiği işleminde cerrah genellikle yüz uyumunu ve burnun yeni şeklini ona uydurmayı düşünen bir çalışma yapabilir.
Burnu değiştirme şeklinde boyut, uç şekli, burun deliklerinin kalınlığı, eğriliği vb. burun ve üst dudak arasında burun şeklini değiştiren bir plastik cerrahi prosedürdür. Bununla birlikte, rinoplasti her zaman kişinin görünüşünü iyileştirmek istediği katı bir estetik soruna yanıt vermez, burunda doğuştan veya travma nedeniyle nefes almayı zorlaştıran malformasyonların varlığında gerekli olabilir.
Her müdahalenin karmaşıklığına bağlı olarak, genellikle bir ila iki saat arasında bir burun estetik operasyonu yapılması uygundur. Hastaneye yatırılmayı gerektirir ve ameliyathanede, lokal anestezi ve sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Burun derisinin destek görevi gören ve daha sonra elde edilecek morfolojinin özelliklerine göre şekillendirilen kemik ve kıkırdaktan ayrılmasıyla operasyon başlar. Daha sonra cilt yeniden dağıtılır ve dikilir.
Normalde, müdahale burun delikleri içinde küçük kesiler yapılarak gerçekleştirilir, ancak bazen kolumelladan erişilen açık bir cerrahi konsepti de gerekli olabilir. Rinoplasti sonunda burun üzerine alçı yerleştirilir ve kanamayı önlemek ve nazal septumu stabilize etmek için her iki burun deliği pamukla tıkanabilir (bir veya iki gün sonra çıkarılır). Hasta ameliyattan sonraki gün taburcu edilir. Burun estetik müdahalesi sonrası İlk iki veya üç gün içinde, operasyonun oluşturduğu yerde iltihap ve morluk maksimuma ulaşacak ve göz çevresini etkileyecektir, bu durum yaklaşık iki hafta sonra kaybolacaktır. İlk günlerde hafif bir burun kanaması olması normaldir. Burun estetiği ameliyatı olduktan iki gün sonra hasta günlük aktivitelerine, bir hafta sonra işine dönebilir. Ancak üç hafta boyunca yoğun fiziksel egzersizden kaçınmak, darbe riskini en aza indirmek, iki ay güneşlenmemek ve tabii ki cerrahın sonraki takiplerinde vereceği tüm talimatları takip etmek gibi bazı önlemlere dikkat edilmelidir.
Burun estetik ile ilgili kozmetik kaygıları olan, gelişim evresini tamamlamış, cerrahi engeli olmayan tüm yetişkin kadınlar ve erkek burun estetiği yaptırabilir. Çocukluk çağı düşmeleri, kazalar, çarpmalar ve sonrasında oluşan burun yırtılmaları ergenlik döneminden sonra daha fazla dikkat çekebilir. Travma sonrası şekil bozuklukları da estetik burun ameliyatlarının en sık nedenidir.
Doğal burnunun görünümünü beğenmeyen yetişkin erkek ve kadınlar, burundan etkili nefes alamayanlar, kaza veya travma sonrası kırılan ve deforme olan burnunu düzeltmek isteyenler, burnunu güzel bulmayan herkes, daha iyi bir burun isteyenler şeklinde birçok kişi bu işlemi gerçekleştirebilir.
Rinoplastinin yapılacağı yerin, çoğu durumda genel anestezi gerektiren bir müdahale için yeterli güvenlik koşullarına sahip onaylı bir ameliyathane olup olmadığını kontrol edin. Estetik, işlevsel (solunum fonksiyon bozukluğu ve solunum problemleri) veya ikincil (doğuştan malformasyonlar, tümörler, travma vb.) olabilen ve aynı zamanda diğer türlerle ilişkili olabilecek müdahaleyi gerçekleştirme nedenlerini doktorunuzla değerlendirin.
Burnunuzun kemik yapısının gelişiminin özellikle erken yaşlarda tamamlandığını ve yüz anatominizde değişikliğe yol açacak bir müdahale için yeterli psikolojik olgunluğa sahip olduğunuzu doktorunuzla değerlendirin. Bu nedenle burun estetik ameliyatı küçüklerde fonksiyonel nedenler veya ciddi doğumsal malformasyonlarla ilişkili durumlar dışında burun ameliyatı önerilmez. Ameliyat öncesi rinoplastinin her zaman bir elektrokardiyogram performansını ve bir pıhtılaşma çalışması ile tam bir analiz şeklinde göğüs röntgeni içermesi gerektiğini bilin. Açık olabilen, kolumelladan (uç ile taban arasındaki dış kısım) yapılan küçük bir kesi ile burnun içyapılarına ulaşılabilen veya kapalı olabilen müdahaleye en uygun tekniği doktorunuzun değerlendirmesine izin verin.
İlk birkaç gün morarma, hafif ağrı ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu tip operasyona özgü semptom, kapalı burun ameliyatında daha az fark edilir. Kemikler kırıksız tedavi edildiğinden kıkırdak daha az hasar görür ve bu durumda hasta daha hızlı iyileşir. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Morarma ve şişmeyi azaltmak için soğuk kompresler kullanılabilir. Burun estetiği sonrası faydalarından birkaçı şu şekildedir:
Burnunun şeklinden, pozisyonundan ve büyüklüğünden memnun olmayan hastalar için burun estetiği yardımcı olabilecek ameliyat türüdür. Aynı şekilde, bu tip plastik cerrahi, yaralanmalar, kazalar ve hatta solunum problemlerinden kaynaklanan hasarları düzeltmek için de kullanılabilir. Rinoplasti, ulaşmak istediğimiz hedeflere ve burnun estetik ve fonksiyonel değişikliklerine göre çeşitli teknikler kullanılarak yapılabilen bir ameliyat türüdür.
Farklı rinoplasti türleri, burnun ucunun veya arkasının şeklini değiştirmeyi, profili uyumlu hale getirmeyi, burun boyutunu büyütmeyi veya küçültmeyi, kambur veya çıkıntıyı ortadan kaldırmayı vb. işlemleri gerçekleştirebilir.
Açık veya kapalı rinoplasti, rinoplasti çeşitlerinde ana sınıflandırmalardan biri, kullanılacak cerrahi tekniğe bağlı olarak açık veya kapalı rinoplasti arasında ayrım yapAR. Kapalı rinoplasti içeriden yapılırken ve kesiler bu nedenle içerideyken; Açık rinoplastide burun deliklerini ayıran deride bir kesi yapılır. İkincisi tarafından üretilen yara, nihai sonuçta önemli ölçüde algılanmaz. Nazal septumdeviasyonu, bu müdahale ile nazal septum bir kesiden düzleştirilir ve burun pasajlarından hava akışını iyileştirmek için mukozasından ayrılır. Bu sayede sık sık burun kanamasının yanı sıra nefes alma sorunu yaşayan hastalar daha kaliteli bir yaşam için tercih yapabileceklerdir.
Türbin ameliyatı veya tubinektomi, konkalar havanın solunmasını, ısıtılmasını ve nemlendirilmesini kolaylaştıran burun deliklerinin içinde yer alan uzun ve etli yapılardır. Bu konkaların normalden büyük olması genellikle hastada solunum problemlerini, burun kuruluğunu ve hatta sinüzit ve baş ağrılarını vb. tetikler. Bu nedenle konka cerrahisi veya tubinektomi, bu bölgeden kaynaklanan burun tıkanıklığını tedavi etmeyi amaçlar.
Burun ucunu ve diğer düzeltmeleri azaltmak için rinoplasti, diğer rinoplasti müdahaleleri, hastanın genellikle burundaaşırı büyük olarak bulduğu şeyi düzeltmek için tasarlanmıştır. Bu genellikle burun ucunun yüksek bir çıkıntısı, ucun aşırı genişlik ile yüksekliği veya sırtın yükseklik ile genişliğinin fazla olması nedeniyle yapılır.
Bunun için hastanın fiziksel özelliklerine ve isteğine bağlı olarak burun çıkıntısı artırılarak veya azaltılarak düzeltilebilir.Burun ucunun genişliği düzeltilebilir, daraltılabilir veya genişletilebilir.Ayrıca burun ucu arasındaki açı modifiye edilebilir.
Yukarıdakiler doğrultusunda burun köprüsünü veya arkasını daraltmak ve alçaltmak için rinoplasti teknikleri ile yıllar içinde aşırı daralma veya sarkmayı önleyen güvenlik manevraları (plastik cerrahi konsültasyonlarında bazen görülen rinoplasti şekilleri) kullanılabilir.
Bir dizi değişken nedeniyle bu soruyu cevaplamak kolay değildir. Piyasada bulunan diğer ürün ve hizmetlerde olanın aksine, cerrahiye bir değer biçmek zordur. Bu zorluk çeşitli faktörlerden kaynaklanır.
Bu nedenle, ameliyat olmak isteyen kişiler burun estetiğinin ne kadara mal olduğunu doktoruna danışmalıdır. İşlemin ne kadara mal olduğunu ve kişinin bilmesi gereken tüm detayları kişiye uzman doktor söyleyecektir. Estetik cerrahi uzmanlarının belirttiğine göre rinoplasti değişken bir değere sahiptir. Ancak bu tip ameliyatların değerinin 35000 ile 45000 lira arasında bir değere sahip olduğundan bahsedilir.
Burun estetiği ameliyatı, doktorun kullandığı yönteme ve hastanın durumuna göre 1-2 saat devam eder. Burun estetik işleminde kullanılan yöntemler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hastanın kendini daha rahat hissetmesi ve ağrı hissetmemesi için operasyona bağlı olarak genel anestezi uygulanır.
Cerrah lokal anestezi ile yüzünüze anestezi uygular ve size güçlü bir damar içi sakinleştirici verir. İlacın etkisi azaldığında kişi kendini uykulu hisseder ve ameliyatla ilgili pek bir şey hatırlamaz. Cerrahlar ihtiyaçlarınız için en iyi anesteziye karar verir.
Gerekli anesteziler uygulandıktan sonra doktor cerrahi işleme başlar. Operasyona ameliyattan önce hasta ile karar verilir ve müdahale işlemi başlar. Burun ameliyatı sonrası ilk birkaç gün burun dokusu korunmalıdır. Kesiler açıldıktan sonra korumak için atel yerleştirilir. Doktor burna tampon uygulayabilir.
Müdahale sonunda burnun dış kısmına küçük bir bant üzerine küçük bir atel yerleştirilir. Hafif bir burun tamponu da yapılır. Geceyi hastanede geçirdikten sonra doğal olan taburcu olmaktır ve 2-4 gün içinde tamponlar alınır. Dış atel 7-12 gün içinde çıkarılacaktır. Dikişler kendiliğinden düşer veya aynı gün alınabilir.
Fiziksel efor sarf etmeden çalışılması ve 3 hafta sonrasına kadar spor faaliyetlerine başlanmaması önerilir.İlk 48 saat boyunca evde ve çaba harcamadan aktiviteler yapılabilir. Bunun dışındaki aktivitelere devam etmek için 7 ile 10 gün arasında beklenmesi önerilir.
Ağrı çoğu insan için geçerli değildir. Morarma nadirdir. Birkaç küçük morluk alırsanız, genellikle bir hafta kadar sürer.
Rinoplasti sırasında, burun nefesini iyileştirmek için iç burun ameliyatı yapılabilir.Bu operasyon aynı zamanda doğuştan gelen kusurları, travma sonrası edinilmiş burun lezyonlarını, yaraları, burun derisi tümörlerini düzeltmeye ve nefes alma güçlüklerini gidermeye yardımcı olabilir.
Tüm hastaların ihtiyaçlarını karşılayan tek bir burun estetik modeli yoktur. Rinoplasti ameliyatı her hasta için ayrı tasarlanır. Solunum güçlüğü ve apnelere neden olan nazal septumdeviasyonları vardır. Ayrıca bu durumlar için rinoplasti seçeneği değerlendirilebilir.
Rinoplasti için başvuran hastalar genellikle estetik nedenlerle 15 ila 40 yaşları arasındadır. Ancak 40 yaş üstü, yaş sebepleri ve burun ucunun kaybı nedeniyle yüzünü gençleştirmek isteyen hastalarda da burun estetik ameliyatı yapılır.
Asgari Yaş: Normalde burnun tam gelişiminin beklenmesi, kadınlarda 15 yaş civarında, erkeklerde ise biraz daha geç olması önerilir.
Azami Yaş: Tıbbi kontrendikasyon olmadığı sürece erişkinlerde ameliyat olmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ayrıca yetişkinlerde burun ameliyatı genellikle diğer yüz gençleştirme işlemleri ile gerçekleştirilir.
Burun estetiği ameliyatını gerekli durumda birçok kişi tercih etmektedir. Bu ameliyat kesinlikle aksatılmadan yapılmalıdır. Burun estetiği yapılmadığı takdirde ileride daha büyük problemlere neden olabilir.